Om botox-behandling

Vad är botox? Botox står för botulinumtoxin typ A. Det är en proteinsubstans och världens mest använda produkt för att jämna ut huden. Botox-behandling används bland annat för att jämna ut rynkor i pannan, kråksparkar runt ögonen och rynkor mellan ögonbrynen. Botox-injektionsbehandlingar kan också användas för att behandla huvudvärk, excessiv svettning och vid tandgnissling.

Botox – en effektiv rynkbehandling

Botox-behandling passar dig som vill få rynkor utjämnade. Det är en effektiv lösning oavsett om du börjat få dina första rynkor eller om du redan har djupa rynkor. En rynkbehandling lämpar sig även för dig som vill förebygga uppkomsten av rynkor. Eftersom botox är muskelavslappnande minskar mimiken i det behandlade området, vilket gör det svårare för rynkor att bildas.

Var kan jag göra min botox-behandling?

Eftersom botox är en mycket vanlig behandling idag finns det många skönhetskliniker som erbjuder botox-injektioner. Adoreal erbjuder en modern och trygg plattform för att hitta den perfekta kliniken för dig som önskar genomgå en botox-behandling. Genom deras samarbete med professionella kliniker kan du enkelt boka in din behandling och vara säker på att den utförs av erfarna specialister. Behandlingarna som erbjuds via Adoreal-kopplade kliniker är både snabba och effektiva med minimal återhämtningstid. Med fokus på kundnöjdhet och säkerhet är Adoreal en pålitlig partner för dig som söker diskret och högkvalitativ estetisk vård.

Om du letar efter ytterligare kliniker kan du till exempel hitta Sveriges Skönhetcenter som erbjuder botox i Stockholm som utförs av professionell och certifierad personal, vilket garanterar både högsta kvalitet och säkerhet. Men det handlar om mer än bara teknisk expertis – hos Sveriges Skönhetcenter sätts individen i fokus. Varje behandling anpassas efter dina personliga behov och förväntningar, så att du kan känna dig trygg i att resultaten inte bara kommer att vara effektiva, utan också naturliga.

Även Nordiska Kliniken i Stockholm erbjuder en rynkbehandling som utförs med botox. Innan du bokar din botox-behandling är det bra att boka tid för kostnadsfri konsultation så att en professionell injektionssköterska kan skräddarsy behandlingen för dig för att få bästa resultat!

Hur mycket kostar botox?

För ett enda område ligger priset på cirka 3 500 kr, medan priset för 3 områden ofta är runt 4 500 kr. Många kliniker erbjuder rabatt när du behandlar flera zoner. För små områden, som mungiporna, landar priset på cirka 1800 kr. Priset varierar beroende på hur många områden som ska behandlas.

Botox – vanliga behandlingsområden

  • Rynkor i pannan
  • Bekymmersrynkor (rynkor mellan ögonbrynen)
  • Kråksparkar (rynkor vid ögonens utkanter)
  • Rynkor omkring munnen
  • Nedåtgående mungipor
  • Läppkontur för mer putande läpp
  • Markering av käklinje
  • Käkmusklerna (för ett smalare ansikte)
  • Föryngring av hals
  • Porförminskning för vackrare hud

Hur går en botox-behandling till?

En botox-behandling är en enkel behandling som tar cirka 15–30 minuter. Läkaren eller sjuksköterskan injicerar substansen med hjälp av en tunn nål. Den fullständiga effekten syns inte helt direkt efter behandlingen, utan det tar cirka 3–14 dagar.

Eftersom botox-behandling är ett enkelt ingrepp kan du fortsätta din dag som vanligt efter injektionen. Oftast syns inget tecken på att du har gjort en behandling. Andra gånger kan det finnas en mindre svullnad och rodnad.

Att tänka på innan botox

Innan behandlingen ska du undvika läkemedel med blodförtunnande effekt. Även vissa kosttillskott, exempelvis vitamin C, kan verka blodförtunnande. Under konsultationen innan botox-behandling bör du tala om vilka kosttillskott eller mediciner du tar så att du kan få rätt rekommendationer.

Undvik även nya ansiktsprodukter innan din botox-behandling. Produkter som du inte är van vid kan nämligen orsaka hudirritation. Det får inte finnas utslag eller liknande på området där injektionen ska genomföras.

Botox eftervård

Botox eftervård går främst ut på att låta injektionsområdet vila. Undvik alkohol, heta bad, starkt solljus, UV-ljus och bastu 24 timmar efter behandlingen. Undvik även fysisk ansträngning, exempelvis träning. Då blir det enklare för huden att återhämta sig.

Det är också viktigt att inte pilla på det behandlade området. Det kan tillföra bakterier och orenheter.

Resultat av Botox-injektionsbehandlingar

Resultatet av botox-injektionsbehandlingar beror till stor del på hur det behandlade området såg ut innan. Fina och medeldjupa rynkor kan slätas ut helt, men djupa rynkor kan även kräva fillers för att försvinna helt. Resultatet varar i cirka 3–6 månader, men varierar från person till person.

Kombinationsbehandlingar: Botox och fillers

Ibland kan en kombination mellan botox och fillers vara nödvändig för att få bästa möjliga resultat. Det kallas för en kombinationsbehandling. Botox är en substans som förhindrar nervsignaler från att nå musklerna i det behandlade området. Därför minskar befintliga rynkor men även uppkomsten av nya rynkor. Fillers fungerar genom att fylla ut området som injiceras.

En typ av kombinationsbehandling kallas ofta för minilyft. Det kan liknas vid ett ansiktslyft utan kirurgiskt ingrepp. Det finns många plastikkirurgi och skönhetskliniker som erbjuder estetiska injektionsbehandlingar. Till exempel Nordiska Kliniken i Stockholm erbjuder kombinationsbehandling med botox och fillers. Ett minilyft kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha mer volym, färre rynkor och skarpare konturer utan att utsätta dig för ett kirurgiskt ingrepp.

Säkerheten för botox-behandling

Botox-behandlingar omfattas av en lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Du kan läsa mer om regleringen hos Socialstyrelsen när det gäller estetiska injektionsbehandlingar. Exempelvis anger lagen att enbart legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare får utföra botox-behandlingar.

Det finns även en förordning med samma namn som syftar till att komplettera lagen. De reglerar bl.a. botox-behandlingar för att du som konsument ska ha största möjliga trygghet. Du ska få fullständig information om behandlingarna och riskerna samt betänketid innan en behandling genomförs. Om din botox-behandling som konsument inte har genomförts på rätt sätt och du vill göra ett klagomål kan du hitta mer information om botox-behandlingar och konsumenträttigheter hos Konsumentverket.

Vanliga frågor om botox-behandlingar

Hur länge håller botox?

Hur länge en botox-behandling håller varierar från person till person. I regel varar resultatet i cirka 3–6 månader. Vid upprepade behandlingar kan resultatet hålla ännu längre.

Kan man göra botox för ofta?

Ja, man kan göra botox för ofta. Man bör inte göra en botox-behandling oftare än var tredje månad. För att behandlingen ska vara säker är det viktigt att följa rekommendationerna.

Vad kostar botox-behandling?

Priset på en botox-behandling beror på vilket område du vill behandla, hur mycket botox som behövs och vilken klinik du besöker. I regel kostar botox-behandling av ett enda område cirka 1800–3500 kr.

Vem ska inte ta botox?

Du ska inte använda botox om du är gravid, ammande eller allergisk mot substansen. Botox ska inte heller användas om du har någon form av muskelsjukdom, exempelvis Myastena Gravis eller ALS.